Marcarea cu laser

Aplicația revoluționară a marcajului cu laser din aluminiu anodizat

Aplicația revoluționară a marcajului cu laser din aluminiu anodizat | Laserchina

Astăzi, ne aprofundăm într-o tehnologie laser și mai utilizată pe scară largă - marcarea cu laser din aluminiu anodizat. Acest post va discuta despre caracteristicile materialelor din aluminiu anodizat și despre proiectarea experimentelor pentru a investiga principiile din spatele marcajului cu laser din aluminiu anodizat.

Ce este aluminiul anodizat?

Aluminiul anodizat se referă la procesul de formare a unui strat de oxid pe suprafața produselor din aluminiu prin electroliză în electroliți specifici și în anumite condiții de proces. Acest lucru transformă caracteristicile suprafeței materialelor obișnuite din aluminiu, îmbunătățind culoarea, rezistența la coroziune, rezistența la acizi și alcalii și proprietățile de izolare electrică.

Aluminiul anodizat este favoritul sectoarelor materiale de construcție și digital 3C (Computer, Communication și Consumer Electronics). În țările occidentale, pereții cortină din aluminiu anodizat au fost aplicați cu succes de aproape 20 de ani. Recent, panourile din aluminiu anodizat au câștigat popularitate în Best Price ca un nou material de perete cortină, cu proiecte notabile, inclusiv Muzeul de Istorie al provinciei Hainan și Centrul Internațional de Conferințe Dalian.

În sectorul digital 3C, aluminiul anodizat este cel mai frecvent utilizat pentru exteriorul tabletelor și laptopurilor.

Avantajele aluminiului anodizat

Înainte de a scufunda mai adânc, să înțelegem mai întâi structura aluminiului anodizat. Filmul de oxid anodic este format din două straturi: stratul interior este un film dens, asemănător sticlei, de alumină de înaltă puritate, cu o grosime de aproximativ 0.01 până la 0.05 mm și duritate ridicată; stratul exterior este o peliculă de alumină hidratată (Al2O3·H2O). Acest film este incolor și transparent, cu o structură nano-poroasă care îi permite să absoarbă cu ușurință diverse culori.

Datorită acestui strat de oxid, aluminiul anodizat are câteva avantaje semnificative:

  • Textura mată, păstrând în același timp un luciu metalic puternic.
  • Abilitatea de a fi vopsit în culori bogate, adăugând un aspect decorativ.
  • Rezistență la oxidare, coroziune, razele UV și intemperii, asigurând durabilitate fără decolorare sau exfoliere.
  • Rezistență ridicată la căldură și foc, cu un punct de topire de peste 2000°C după anodizare.

Eficacitatea marcajului cu laser din aluminiu anodizat

În aplicațiile practice, mașinile de marcat cu laser sunt folosite pentru a crea urme negre pe suprafața materialelor din aluminiu anodizat. Această tehnică este utilizată pe scară largă pentru identificarea produselor, anti-contrafacere, statistici și trasabilitate. În comparație cu imprimarea serigrafică tradițională, marcarea cu laser oferă avantaje distincte precum permanență, anti-contrafacere și costuri reduse, deoarece nu necesită materiale suplimentare sau forță de muncă și are un consum minim.

Analiza de principiu a marcajului cu laser din aluminiu anodizat

LASERCHINA inginerii au efectuat experimente prin prelevarea a două probe identice, una netratată și alta tratată cu marcare cu laser. Pe ambele probe au fost efectuate analize cu microscopul electronic de scanare (SEM) și spectroscopie cu dispersie de energie (EDS). Analiza SEM nu a evidențiat modificări structurale semnificative între zonele tratate și cele netratate, cu excepția unei culori mai închise în regiunile marcate cu laser. În mod similar, analiza EDS nu a arătat modificări chimice semnificative, ceea ce indică faptul că procesul de marcare cu laser nu deteriorează filmul anodic și nu îi modifică proprietățile chimice.

În concluzie, principiul din spatele marcajului cu laser din aluminiu anodizat implică utilizarea fasciculelor laser de înaltă energie pentru a crea un nano-efect pe suprafață, crescând proprietățile de absorbție a luminii ale materialului și rezultând o culoare neagră vizibilă. Acest proces fizic nu provoacă modificări structurale sau chimice semnificative ale filmului anodic.

Concluzie

Marcarea cu laser din aluminiu anodizat reprezintă un progres semnificativ în tehnologia de prelucrare a materialelor. Capacitatea sa de a oferi marcaje durabile, plăcute din punct de vedere estetic și inviolabile a făcut din acesta o alegere preferată în diverse industrii. Pe măsură ce continuăm să explorăm capacitățile mașinilor de marcat cu laser, potențialele aplicații pentru aluminiu anodizat în construcții, produse digitale 3C și nu numai se vor extinde, făcându-l o tehnologie care merită urmărită.

CONTACT PENTRU SOLUȚII LASER

Cu peste două decenii de experiență în domeniul laserului și o gamă cuprinzătoare de produse care cuprind componente individuale până la mașini complete, este partenerul dumneavoastră suprem pentru a răspunde tuturor cerințelor dumneavoastră legate de laser.

postări asemănatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *